Ujjayi-andning

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Ujjayi-andning är en typ av pranayama, eller kontrollerad andningsteknik, som används inom yoga. Det kännetecknas av ett mjukt, väsande ljud som skapas genom att man drar ihop baksidan av halsen något medan man andas. Denna typ av andning hjälper till att reglera andningen och lugna sinnet, vilket gör det till ett användbart verktyg för meditation och yoga.

Så här kan du träna Ujjayi-andning:

  1. Sitt i en bekväm, upprätt position, antingen på golvet eller på en stol.

2. Ta några djupa andetag, var uppmärksam på ljudet av ditt andetag.

3. Börja smalna ner baksidan av halsen något medan du andas, som om du försökte dimma upp en spegel med andningen. Detta bör skapa ett mjukt, väsande ljud.

4. Andas djupt och stadigt, fokusera på ljudet av ditt andetag. Försök att hålla det väsande ljudet konsekvent och jämnt under varje inandning och utandning.

Öva Ujjayi-andning i flera minuter, fokusera på ljudet och känslan av ditt andetag. Det är viktigt att träna Ujjayi-andning på ett avslappnat och bekvämt sätt, undvika spänningar i nacken eller halsen. Som med alla former av pranayama, rekommenderas det att lära sig Ujjayi-andning av en kvalificerad lärare, eftersom felaktig teknik kan leda till fysisk eller psykisk skada.