Andningsteknik och astma

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Andningstekniker kan vara till hjälp för personer med astma, eftersom de kan hjälpa till att lugna andningen och lindra symtom på andnöd. Här är några tekniker som kan vara användbara:

Andning med sammanpressade läppar: Andning med sammanpressade läppar innebär att andas långsamt in genom näsan och långsamt andas ut genom sammanpressade läppar, som om du blåste ut ett ljus. Denna teknik kan hjälpa till att sakta ner din andning och förbättra syresättningen.

Diafragmatisk andning: Diafragmatisk andning innebär att man fokuserar på andning från diafragman, snarare än från bröstet. För att träna, lägg dig på rygg och placera en hand på magen. Andas långsamt in genom näsan och fokusera på att känna hur handen reser sig när ditt diafragma expanderar. Andas ut långsamt genom munnen, känn hur handen faller när du trycker ut luften.

Avslappnande andning: Avslappnande andning innebär att du tar långsamma, djupa andetag och fokuserar på att slappna av i kroppen. För att träna, sitta eller ligga ner i en bekväm position, blunda och andas in djupt genom näsan. Håll andan i några sekunder, andas sedan ut långsamt genom munnen, fokusera på att släppa spänningar i kroppen.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tekniker inte bör användas som ersättning för medicinsk behandling av astma. Om du har astma är det viktigt att arbeta med en läkare för att utveckla en effektiv behandlingsplan och att regelbundet övervaka dina symtom. Om du har en astmaattack, sök omedelbart läkare.