Kapalabhati

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kapalabhati är en typ av pranayama, eller kontrollerad andningsteknik, som används i yoga. Det innebär snabba och kraftfulla utandningar, följt av passiva inandningar. Kapalabhati sägs hjälpa till att rena kroppen och sinnet, öka energinivåerna och stimulera nervsystemet.

Så här kan du träna Kapalabhati:

  1. Sitt i en bekväm, upprätt position, antingen på golvet eller på en stol.

2. Placera händerna på magen för att hjälpa dig känna andningsrörelsen.

3. Börja andas snabbt och kraftfullt genom näsan, dra magen in mot ryggraden för varje utandning. Dina inandningar ska vara passiva, så att luft kan flöda naturligt in i dina lungor.

Öva Kapalabhati i flera cykler, fokusera på de snabba och kraftfulla utandningarna. Efter flera cykler, återgå till normal andning och ta några djupa andetag, så att din kropp kan lugna sig.

Det är viktigt att träna Kapalabhati på ett avslappnat och bekvämt sätt, undvika påfrestningar eller spänningar i magen eller bröstet. Kapalabhati kan vara uppfriskande, så det är bäst att träna det på morgonen eller under dagen, snarare än före sänggåendet. Som med alla former av pranayama, rekommenderas det att lära sig Kapalabhati av en kvalificerad lärare, eftersom felaktig teknik kan leda till fysisk eller psykisk skada.